Jedná se o domácí sulc (huspeninu). Sulc je velmi jednoduchý na přípravu, nestojí skoro nic, a přitom je to mimořádně výživný doplněk stravy. Jedná se o vývar z kostí a kůží, který je plný výživných minerálů a živin, které psí organismus jistě ocení.
Pro tuto vepřovou variantu budete potřebovat:
Ze všeho nejdříve
si všechny suroviny přichystáme a omyjeme. Do většího hrnce vložíme nožky, kůže, česnek
a mrkev. Pokud chcete můžete přidat i jinou, kořenovou zeleninu. Suroviny
zalijeme čistou vodou tak, aby bylo vše ponořeno.
Přidáme
lžíci až dvě jablečného octa. Jablečný ocet pomůže uvolnit ze surovin veškeré
živiny. Přivedeme k varu a vaříme min. 5 hodin. Pomalým vařením můžeme
vařit i 24 hodin. Má babička vařívala huspeninu pro nás i tři dny 😊
Když už budete vývar dovařovat, přišla
chvíle pro vaši kreativitu. V této fázi můžete přidat různé bylinky, listovou zeleninu, mořské řasy a jiné, přírodní
suplementy, které shledáte přínosné nebo je váš pes potřebuje k léčbě zdravotních
problémů.
Pokud váš vývar po vychlazení nevypadá jako želé, nic se neděje. Znamená to, že jste nepřidali dost octa. S příští dávkou, kdy octu přidáte trošku více, již bude určitě vše, jak má být.
Vychlazený sulc vám vydrží v lednici i několik dní. Já mám psíků více a obří plemeno, takže se mi huspenina v lednici příliš dlouho neohřeje. Pokud máte menší plemeno, můžete si nalít vývar do tvořítka na led a zamrazit.
Huspenina není lékem ve správném slova
smyslu. Doporučené množství bývá uváděno jako 30 g huspeniny na 5 kg váhy psa na den. Pokud však zvolíte dávkování
3 x týdně nebo 1 x týdně, taktéž je to v pořádku. Celkové množství je vhodné rozdělit do dvou dávek v průběhu dne. Z počátku bych podávala menší množství a sledovala jak bude trávicí trakt pejska reagovat.
Vzhůru do toho a budu ráda, když se se mnou podělíte o finální výsledek ve skupině S láskou ke psům
S láskou ke psům
Jestliže se Vám článek líbil, sdílejte ho prosím dále.
Příspěvek sdílený S láskou ke psům... (@noran7006),