Sacharidy v syrové stravě
SACHARIDY V SYROVÉ STRAVĚ PSŮ
Makroživiny, bílkoviny, sacharidy a tuky. Tuky i sacharidy mohou tělu dodat energii. Sacharidy se liší od bílkovin a tuků v tom, že neexistují žádné nařízené požadavky, kritéria pro výživu psa nebo kočky. Sacharidy nejsou nutnou součástí jídelníčku vašeho psa nebo kočky, existují však okolnosti, kdy je přidání sacharidů do stravy prospěšné.
Sacharidy se nacházejí ve většině rostlinných potravinách a
mohou poskytnout rychlý zdroj energie. Existuje několik druhů sacharidů, které můžeme rozdělit do dvou hlavních kategorií, a to na jednoduché a složité (komplexní)
sacharidy.
Jednoduché sacharidy
Jednoduché sacharidy jsou často označovány jako jednoduché cukry, protože jejich molekulární struktura obsahuje pouze jednu nebo dvě molekuly cukru.
Komplexní sacharidy
Komplexní sacharidy jsou často označovány jako polysacharidy, protože jejich molekulární struktura obsahuje více molekul cukru.
JEDNODUCHÉ SACHARIDY
Jednoduché sacharidy jsou často známé jako "jednoduché cukry" nebo "cukr". Existují dva typy jednoduchých sacharidů – monosacharidy a disacharidy. Tyto sacharidy jsou tělem rychle rozloženy a používají se jako rychlý zdroj energie.
Monosacharidy - nejjednodušší forma sacharidu, protože jejich molekulární struktura obsahuje pouze jednu molekulu cukru. Existují tři různé typy monosacharidů:
Glukóza
Všechny rostliny vytvářejí glukózu fotosyntézou. Je uložena v buněčných stěnách rostliny a nachází se ve všech druzích ovoce a zeleniny. Většina glukózy v rostlinách se používá k vytvoření dalších sacharidů, jako je škrob a vláknina.
Fruktóza
Fruktóza je nejsladší ze všech sacharidů. Rostliny vytvářejí fruktózu, aby přilákaly hmyz a volně žijící živočichy, kteří jim pomáhají opylovat a reprodukovat se. Fruktóza je obzvláště hojně zastoupená v ovoci, kde má funkční účel. Mnoho zvířat ovoce konzumuje včetně semen a pecek, které jsou následně vylučována ve formě trusu a tak roznášená po okolí.
Galaktóza
Galaktóza se nachází v mléčných výrobcích a je vázána s glukózou, tvoří disacharid. Není běžné najít v potravinách galaktózu v monosacharidové formě.
Příklady monosacharidů:
B.A.R.F. model syrové stravy má poměr pro zahrnutí ovoce v krmné
dávce.
Ostružiny
Makronutrienty
Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů ve 30 g:
Vlhkost | 88 % |
Bílkovina | 1,39 % |
Tuk | 0,49 % |
Sacharid | 9,61 % |
Sacharidy
Množství v 30 g čerstvých ostružin.
Škrob | 0 g |
Vláknina | 1,5 g |
Glukóza | 647 mg |
Fruktóza | 672 mg |
Borůvky
Makronutrienty
Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů ve 30 g
Vlhkost | 84 % |
Bílkovina | 0,74 % |
Tuk | 0,33 % |
Sacharid | 14,49 % |
Sacharidy
Množství v 30 g čerstvých ostružin.
Škrob | 0 g |
Vláknina | 0,7 g |
Glukóza | 1366 mg |
Fruktóza | 1392 mg |
Disacharidy
Druhou formou jednoduchých sacharidů jsou disacharidy. Jejich molekulární struktura obsahuje pouze dvě vázané molekuly cukru. Existují tři různé typy disacharidů:
Maltóza
Maltóza se skládá ze dvou vázaných molekul glukózy. V potravinách se přirozeně nevyskytuje, s výjimkou naklíčených zrn. Když zrna začnou klíčit, jejich škroby se rozkládají a tvoří maltózu.
Sacharóza
Vazba jedné molekuly glukózy na jednu molekulu fruktózy vytváří sacharózu. Sacharóza je produkována rostlinami ze stejných důvodů jako fruktóza – přilákat hmyz a zvířata ke konzumaci ovoce a pomoci při setí budoucích rostlin.
Laktóza
Laktóza, běžně známá jako "mléčný cukr", vzniká spojením jedné molekuly glukózy s jednou molekulou galaktózy. Mléčné výrobky jsou jedinými živočišnými potravinami, které dodávají tuto formu sacharidů.
Mléčné výrobky
Mléčné výrobky, jako je syrové mléko, jogurt, kefír a tvaroh, jsou zahrnuty v některých syrových dietách, poskytují aminokyseliny a tuky. Tyto složky se mohou ukázat jako prospěšné ve specializovaných výživových plánech při onemocnění ledvin a citlivosti na kyselinu močovou.
Mléčné složky poskytují esenciální bílkoviny a aminokyseliny,
současně zanechává velmi nízké hladiny fosforu (ideální pro onemocnění ledvin)
a kyseliny močové (ideální pro diety s nízkým obsahem purinů). Fermentace
mléčných výrobků může poskytnout další výhody ve formě probiotik na bázi mléka.
Příklady:
Kozí mléko
Makronutrienty
Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g.
Vlhkost | 87 % |
Bílkovina | 3,56 % |
Tuk | 4,14 % |
Sacharid | 4,45 % |
Sacharidy
Množství kozího mléka v 30 g.
Škrob | 0 g |
Vláknina | 0 g |
Laktóza | 1,2 g |
Tvaroh
Makronutrienty
Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g.
Vlhkost | 79,79 % |
Bílkovina | 11 % |
Tuk | 4,3 % |
Sacharid | 3,3 % |
Sacharidy
Množství v 30 g tvarohu.
Škrob | 0 g |
Vláknina | 0 g |
Laktóza | 1,6 g |
KOMPLEXNÍ SACHARIDY
Komplexní sacharidy jsou často označovány jako polysacharidy, protože obsahují více molekul cukru. Existují tři typy komplexních sacharidů – škrob, glykogen a vláknina. Na rozdíl od jednoduchých sacharidů se komplexní sacharidy liší ve svých vlastnostech.
Škrob
Rostliny vytvářejí škrob za účelem skladování glukózy, která dodá dostatečnou energii semenům proto, aby vyklíčily. Kromě toho se škrob nachází ve vyšších koncentracích také v kořenech a hlízách, který následně rostlině poskytne energii k růstu a reprodukci.
Aby tělo psa mohlo škrob využít jako zdroj energie, musí být škrobové ingredience plně uvařeny. Pokud potraviny s vysokým obsahem škrobu nejsou plně uvařené, škrob odolá enzymatickému trávení a fermentuje v tlustém střevě.
Když jsou vařené škroby konzumovány, jsou ovlivněny enzymatickým trávením a jsou metabolizovány na glukózu pro energii.
Obsah škrobu je velmi znatelný ve sladkých a bílých bramborách. Obecně se doporučuje dávat přednost sladkým bramborám před bílými bramborami, protože jejich nutriční hodnota je lepší.
Sladký brambor
Sladké brambory, plně vařené
Makronutrienty
Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g suroviny:
Vlhkost | 75 % |
Bílkovina | 2 % |
Tuk | 0,15 % |
Sacharid | 20,7 % |
Sacharidy
Množství v 30 g sladkých brambor:
Škrob | 2 g |
Vláknina | 0,9 g |
Cukr | 1,8 g |
Obilniny
Obilniny jsou další formou škrobových sacharidů.
Existuje mnoho druhů obilnin a množství škrobu se mezi nimi liší. Mezi nejběžnější obilniny patří oves, pšenice, ječmen, quinoa a rýže.
Ovesné vločky
Oves, plně vařený
Makronutrienty
Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g suroviny:
Vlhkost | 83 % |
Bílkovina | 2,54 % |
Tuk | 1,52 % |
Sacharid | 12 % |
Sacharidy
Množství v 30 g plně vařeného ovsa.
Škrob | 3,2 g |
Vláknina | 0,5 g |
Cukr | 0,1 g |
Quinoa, plně vařená
Makronutrienty
Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g suroviny.
Vlhkost | 71 % |
Bílkovina | 4,4 % |
Tuk | 1,92 % |
Sacharid | 21,3 % |
Sacharidy
Množství v 30 g plně vařené quinoy.
Škrob | 4,9 g |
Vláknina | 0,8 g |
Cukr | Není k dispozici |
Glykogen
Všechna zvířata mají schopnost ukládat přebytečné sacharidy jako glykogen v játrech a kosterních svalech, které se používají jako zdroj energie v době nedostatku.
Vláknina
Zatímco většina sacharidů je rozložena na molekuly glukózy pro energii, vláknina je jediný sacharid, který nelze enzymaticky strávit. Místo toho vláknina prochází všemi fázemi trávení a fermentuje v tlustém střevě. Vláknina je důležitá při samotném trávení, podporuje pravidelnou stolici, reguluje hmotnost, hladinu cukru v krvi aj. Setkat se můžete s formou rozpustnou a formou nerozpustnou.
Rozpustná vláknina
Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a vytváří gelovitou hmotu. Je známo, že rozpustná vláknina pomáhá regulovat hladinu glukózy a je prospěšná v době řídké stolice.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina se nerozpouští ve vodě a zvyšuje fekální objem. Zvýšení objemu stolice je prospěšné pro korekci zácpy, nepravidelné konzistence stolice a její frekvence.
Nízko glykemická zelenina
Zelenina bohatá na zelenou barvu je obecně skvělým zdrojem vlákniny. Navíc tato nízko glykemická zelenina je prakticky bez škrobu, což z ní činí ideální složku pro ketogenní diety, diety s cílem zhubnout a diety pro psy, kteří se potýkají s kvasinkami.
Na rozdíl od škrobů se zelenina s nízkým glykemickým obsahem nemusí vařit. Doporučuje se však minimálně zpracovávat (rozmělnit) syrovou zelenou zeleninu, která pomáhá rozbít celulózovou stěnu a pomáhá při trávení.
Příklad:
Brokolice
Makronutrienty
Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g suroviny:
Vlhkost | 89 % |
Bílkovina | 2,82 % |
Tuk | 0,37 % |
Sacharid | 6,64 % |
Škrob | 0 g |
Vláknina | 0,7 g |
Cukr | Není k dispozici |
Sacharidy ve stravě psa, z mého úhlu pohledu, nejsou zapotřebí. Podávání ovoce a zeleniny zajistí přísun antioxidantů, stopových prvků, zajistí vhodné trávení. Sacharidy ve formě obilnin, brambor jsou vhodné v případě nutných diet. Zdravému jedinci není nutné tyto komponenty do stravy přidávat.
S láskou ke psům
Jestliže se Vám článek líbil, sdílejte ho prosím dále