Přeskočit na hlavní obsah
  • CZE
  • ENG
  • Domů
  • blog
    • Inspirace do psí misky
    • Bylinky pro psy
  • KE STAŽENÍ ZDARMA
    • Kombinování granulí a syrové stravy
    • 32 bylin pro přírodní léčbu a zdraví
  • E-BOOK
    • eBook Krmíme přirozeně!
  • Dárkový poukaz
  • eShop
    • Výživový plán na míru
    • Konzultace Vámi sestaveného jídelníčku
    • Homeopatické a přírodní produkty
  • Můj příběh
    • Certifikáty
  • REICO
    • Mokrá strava
    • Bylinky
    • Pamlsky
  • Kontakt
  • Nutriční požadavky
    • Nutriční požadavky pro štěně
    • Nutriční požadavky pro dospělého psa
  • Dornova metoda pro psy
    • Více o Dornově metodě

Sacharidy v syrové stravě

24. říjen, 2022 o 10:58,



SACHARIDY V SYROVÉ STRAVĚ PSŮ

Makroživiny,  bílkoviny, sacharidy a tuky. Tuky i sacharidy mohou tělu dodat energii. Sacharidy se liší od bílkovin a tuků v tom, že neexistují žádné nařízené požadavky, kritéria pro výživu psa nebo kočky. Sacharidy nejsou nutnou součástí jídelníčku vašeho psa nebo kočky, existují však okolnosti, kdy je přidání sacharidů do stravy prospěšné.


Sacharidy se nacházejí ve většině rostlinných potravinách a mohou poskytnout rychlý zdroj energie. Existuje několik druhů sacharidů, které můžeme rozdělit do dvou hlavních kategorií, a to na jednoduché a složité (komplexní) sacharidy.

Jednoduché sacharidy

Jednoduché sacharidy jsou často označovány jako jednoduché cukry, protože jejich molekulární struktura obsahuje pouze jednu nebo dvě molekuly cukru.

Komplexní sacharidy

Komplexní sacharidy jsou často označovány jako polysacharidy, protože jejich molekulární struktura obsahuje více molekul cukru.

JEDNODUCHÉ SACHARIDY

Jednoduché sacharidy jsou často známé jako "jednoduché cukry" nebo "cukr". Existují dva typy jednoduchých sacharidů – monosacharidy a disacharidy. Tyto sacharidy jsou tělem rychle rozloženy a používají se jako rychlý zdroj energie.

Monosacharidy - nejjednodušší forma sacharidu, protože jejich molekulární struktura obsahuje pouze jednu molekulu cukru. Existují tři různé typy monosacharidů:

Glukóza

Všechny rostliny vytvářejí glukózu fotosyntézou. Je uložena v buněčných stěnách rostliny a nachází se ve všech druzích ovoce a zeleniny. Většina glukózy v rostlinách se používá k vytvoření dalších sacharidů, jako je škrob a vláknina.

Fruktóza

Fruktóza je nejsladší ze všech sacharidů. Rostliny vytvářejí fruktózu, aby přilákaly hmyz a volně žijící živočichy, kteří jim pomáhají opylovat a reprodukovat se. Fruktóza je obzvláště hojně zastoupená v ovoci, kde má funkční účel. Mnoho zvířat ovoce konzumuje včetně semen a pecek, které jsou následně vylučována ve formě trusu a tak roznášená po okolí.

Galaktóza

Galaktóza se nachází v mléčných výrobcích a je vázána s glukózou, tvoří disacharid. Není běžné najít v potravinách galaktózu v monosacharidové formě.

Příklady monosacharidů:

B.A.R.F. model syrové stravy má poměr pro zahrnutí ovoce v krmné dávce. 

Ostružiny

Makronutrienty

Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů ve 30 g:

Vlhkost  88 %
Bílkovina 1,39 %
Tuk 0,49 %
Sacharid 9,61 %

Sacharidy

Množství v 30 g čerstvých ostružin.

Škrob 0 g
Vláknina 1,5 g
Glukóza 647 mg
Fruktóza 672 mg

*Zdroj dat

Borůvky

Makronutrienty

Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů ve 30 g

Vlhkost 84 %
Bílkovina 0,74 %
Tuk 0,33 %
Sacharid 14,49 %

Sacharidy
Množství v 30 g čerstvých ostružin.

Škrob 0 g
Vláknina 0,7 g
Glukóza 1366 mg
Fruktóza 1392 mg


Disacharidy

Druhou formou jednoduchých sacharidů jsou disacharidy. Jejich molekulární struktura obsahuje pouze dvě vázané molekuly cukru. Existují tři různé typy disacharidů:

Maltóza

Maltóza se skládá ze dvou vázaných molekul glukózy. V potravinách se přirozeně nevyskytuje, s výjimkou naklíčených zrn. Když zrna začnou klíčit, jejich škroby se rozkládají a tvoří maltózu.

Sacharóza

Vazba jedné molekuly glukózy na jednu molekulu fruktózy vytváří sacharózu. Sacharóza je produkována rostlinami ze stejných důvodů jako fruktóza – přilákat hmyz a zvířata ke konzumaci ovoce a pomoci při setí budoucích rostlin.

Laktóza

Laktóza, běžně známá jako "mléčný cukr", vzniká spojením jedné molekuly glukózy s jednou molekulou galaktózy. Mléčné výrobky jsou jedinými živočišnými potravinami, které dodávají tuto formu sacharidů.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky, jako je syrové mléko, jogurt, kefír a tvaroh, jsou zahrnuty v některých syrových dietách, poskytují aminokyseliny a tuky. Tyto složky se mohou ukázat jako prospěšné ve specializovaných výživových plánech při onemocnění ledvin a citlivosti na kyselinu močovou.

Mléčné složky poskytují esenciální bílkoviny a aminokyseliny, současně zanechává velmi nízké hladiny fosforu (ideální pro onemocnění ledvin) a kyseliny močové (ideální pro diety s nízkým obsahem purinů). Fermentace mléčných výrobků může poskytnout další výhody ve formě probiotik na bázi mléka.

Příklady:

Kozí mléko

Makronutrienty

Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g.

Vlhkost 87 %
Bílkovina 3,56 %
Tuk 4,14 %
Sacharid 4,45 %

Sacharidy

Množství kozího mléka v 30 g.

Škrob 0 g
Vláknina 0 g
Laktóza 1,2 g

Tvaroh

Makronutrienty

Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g.

Vlhkost 79,79 %
Bílkovina 11 %
Tuk 4,3 %
Sacharid 3,3 %

Sacharidy

Množství v 30 g tvarohu.

Škrob 0 g
Vláknina 0 g
Laktóza 1,6 g

KOMPLEXNÍ SACHARIDY

Komplexní sacharidy jsou často označovány jako polysacharidy, protože obsahují více molekul cukru. Existují tři typy komplexních sacharidů – škrob, glykogen a vláknina. Na rozdíl od jednoduchých sacharidů se komplexní sacharidy liší ve svých vlastnostech.

Škrob

Rostliny vytvářejí škrob za účelem skladování glukózy, která dodá dostatečnou energii semenům proto, aby vyklíčily.  Kromě toho se škrob nachází ve vyšších koncentracích také v kořenech a hlízách, který následně rostlině poskytne energii k růstu a reprodukci.

Aby tělo psa mohlo škrob využít jako zdroj energie, musí být škrobové ingredience plně uvařeny. Pokud potraviny s vysokým obsahem škrobu nejsou plně uvařené, škrob odolá enzymatickému trávení a fermentuje v tlustém střevě.

Když jsou vařené škroby konzumovány, jsou ovlivněny enzymatickým trávením a jsou metabolizovány na glukózu pro energii.

Obsah škrobu je velmi znatelný ve sladkých a bílých bramborách. Obecně se doporučuje dávat přednost sladkým bramborám před bílými bramborami, protože jejich nutriční hodnota je lepší.

Sladký brambor

Sladké brambory, plně vařené

Makronutrienty

Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g suroviny:

Vlhkost 75 %
Bílkovina 2 %
Tuk 0,15 %
Sacharid 20,7 %

Sacharidy

Množství v 30 g sladkých brambor:

Škrob 2 g
Vláknina 0,9 g
Cukr 1,8 g

Obilniny

Obilniny jsou další formou škrobových sacharidů. 

Existuje mnoho druhů obilnin a množství škrobu se mezi nimi liší. Mezi nejběžnější obilniny patří oves, pšenice, ječmen, quinoa a rýže.

Ovesné vločky

Oves, plně vařený

Makronutrienty

Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g suroviny:

Vlhkost 83 %
Bílkovina 2,54 %
Tuk 1,52 %
Sacharid 12 %

Sacharidy

Množství v 30 g plně vařeného ovsa.

Škrob 3,2 g
Vláknina 0,5 g
Cukr 0,1 g

Quinoa, plně vařená

Makronutrienty

Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g suroviny.

Vlhkost 71 %
Bílkovina 4,4 %
Tuk 1,92 %
Sacharid 21,3 %

Sacharidy

Množství v 30 g plně vařené quinoy.

Škrob 4,9 g
Vláknina 0,8 g
Cukr Není k dispozici


Glykogen

Všechna zvířata mají schopnost ukládat přebytečné sacharidy jako glykogen v játrech a kosterních svalech, které se používají jako zdroj energie v době nedostatku. 

Vláknina

Zatímco většina sacharidů je rozložena na molekuly glukózy pro energii, vláknina je jediný sacharid, který nelze enzymaticky strávit. Místo toho vláknina prochází všemi fázemi trávení a fermentuje v tlustém střevě. Vláknina je důležitá při samotném trávení, podporuje pravidelnou stolici, reguluje hmotnost, hladinu cukru v krvi aj. Setkat se můžete s formou rozpustnou a formou nerozpustnou.

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a vytváří gelovitou hmotu. Je známo, že rozpustná vláknina pomáhá regulovat hladinu glukózy a je prospěšná v době řídké stolice.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina se nerozpouští ve vodě a zvyšuje fekální objem. Zvýšení objemu stolice je prospěšné pro korekci zácpy, nepravidelné konzistence stolice a její frekvence.

Nízko glykemická zelenina

Zelenina bohatá na zelenou barvu je obecně skvělým zdrojem vlákniny. Navíc tato nízko glykemická zelenina je prakticky bez škrobu, což z ní činí ideální složku pro ketogenní diety, diety s cílem zhubnout a diety pro psy, kteří se potýkají s kvasinkami.

Na rozdíl od škrobů se zelenina s nízkým glykemickým obsahem nemusí vařit. Doporučuje se však minimálně zpracovávat (rozmělnit) syrovou zelenou zeleninu, která pomáhá rozbít celulózovou stěnu a pomáhá při trávení.

Příklad:


Brokolice

Makronutrienty

Množství kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů v 30 g suroviny:

Vlhkost 89 %
Bílkovina 2,82 %
Tuk 0,37 %
Sacharid 6,64 %

Škrob 0 g
Vláknina 0,7 g
Cukr Není k dispozici

Sacharidy ve stravě psa, z mého úhlu pohledu, nejsou zapotřebí. Podávání ovoce a zeleniny zajistí přísun antioxidantů, stopových prvků, zajistí vhodné trávení. Sacharidy ve formě obilnin, brambor jsou vhodné v případě nutných diet. Zdravému jedinci není nutné tyto komponenty do stravy přidávat. 

S láskou ke psům

Jestliže se Vám článek líbil, sdílejte ho prosím dále



Nedávné příspěvky

  • Onemocnění dýchacích cest
    18 pro, 2022
  • Sacharidy v syrové stravě
    24 říj, 2022
  • Štítná žláza
    2 čen, 2022
  • Jsou kaštany vhodné pro psa?
    1 čen, 2022
  • Játra
    31 kvě, 2022
  • Zvětšená prostata psů
    30 kvě, 2022
  • Puppy Loaf
    31 bře, 2022

Síla přírody!


Připojte se na Facebooku
S láskou ke psům

Sledujte na Instagramu

Je o mě známo, že krmím syrovou stravou. Nebarfuji, krmím primordiálně. Nicméně jsou dny, jako je ten dnešní, kdy syrová strava jde stranou ☺ Ten pocit sounáležitosti, porozumění a čisté lásky mezi dítětem a psem je k nezaplacení 💖 Zažíváte také takovéto chvilky? Podělte se s námi o Vaše zážitky ☺ . . . #pyrenejskyhorskypes #láska #pejsci #dite #zábava #stesticko #cisteduse

Příspěvek sdílený S láskou ke psům... (@noran7006), Kvě 10, 2018 v 10:20 PDT


Krmíme přirozeně!

Jestliže se chystáte začít s krmením syrovou stravou,  je tento eBook pro Vás to pravé. eBook shrnuje všechny základní principy, které je nutné dodržet, abyste Vašemu psímu kamarádovi mohli nabídnout plnohodnotnou krmnou dávku.

Objednat eBook


Jak rozseknout dilema ?

  • Mám krmit syrovou stravou?
  • Mám krmit granulemi?
  • Je vhodné granule i syrovou stravu kombinovat?
Na tyto otázky najdete odpovědi v eBooku, který je pro Vás připraven 

ZDARMA













Správcem zadaných osobních údajů je Markéta Langerová, DiS. Vaše osobní údaje (e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad
ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat a ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.

Kdo jsem?

Jmenuji se Markéta. Jsem matka tří princezen, manželka skvělého chlapa, chovatelka pyrenejských horských psů a v neposlední řadě osoba, která se snaží poukázat na přírodní cestu výživy psů.

I Váš pes si zaslouží šťastný a hlavně zdravý život! 


Košík

Košík je prázdný.

Domů
O mě
Kontakt 
Obchodní podmínky
Ochrana osobních údajů
© 2017 - 2025  www.noran.cz